tiistai 6. tammikuuta 2015

Terveellisen elämän perusta

Nykyään ravitsemusalan ekspertit, ravitsemustieteilijät ja ravitsemusterapeutit, ovat huolissaan suomalaisista lapsista,nuorista ja aikuisista. Miksi? Koska liikalihavuus ja ylipaino sekä epäterveelliset elämäntavat ovat lisääntymässä. Olen tähän kiinnittänyt huomiota paljonkin viimeisten vuosien aikana, kun kiinnostukseni ravintola-alaan syttyi.
Missä on syy epäterveellisiin elämäntapoihin?
On helppoa syyttää vanhempia liiallisesta herkuttelusta ja roskaruuan määrästä, vähäisestä liikunnasta ja siitä johtuvista seuraamuksista.Tottahan se on. Lapset oppivat ruokailu- ja urheilutapansa vanhemmiltaan. Mutta he oppivat niitä myös päivähoidossa ja kouluissa.
Jos ei lasketa mukaan yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, niin kuinka moni on nähnyt kouluruokailussa tarjolla kunnollisia salaatteja ja kohtalaisen houkuttelevan näköistä ruokaa?
12 vuotta kestäneen koulu-urani aikana ainoat kerrat kun näin kunnollista salaattia  jossa oli lehtisalaattia, tomaattia, kurkua, oliiveja ja sipulia olivat pyttipannu päivät.
 Muulloin salaatti koostui kiinankaalista tai punakaalista ja kuivasta porkkanaraasteesta, toisinaan saattoi olla ananasta seassa.Joskus oli riisi-tonnikala-salaattia ja toisinaan makaroonisalaattia. Nämä epämiellyttävät saalaatinkuvatukset jäivät parhaiten mieleeni.Surkea yritys tarjota nuorille terveyttä lautasella.
Tiedän myös sen että salaatti maksaa ja kouluilla on määrärahansa, normaalia ateria maksaa noin 0,50€/oppilas.
Mutta minun mielestäni tervellisen elämän perusta on kunnollinen, hyvä ruokavalio ja terveellinen määrä liikuntaa.Miksi sitä ei sitten toteuteta?
Olen toiminut kerhonohjaajana ja isosena lukuisilla lastenleireillä. Olen ollut tet-viikoilla päiväkodissa ja TE-toimiston järjestämässä Työkokeilussa päiväkodissa/eskarissa.
Ja olen tehnyt huomion, että lapset syövät paremmin jopa salaatit ja ruuat, kun ne näyttävät houkuttelevilta, niissä on värejä ja ne tuoksuvat. Näitä ruokia he saavat leireillä. Samat lapset nirsoilevat ja kieltäytyvät syömästä kunnolla päiväkodeissa ja kouluissa, kun tarjoillaan sitä iänikuista kiinankaali-porkkana salaattia ja epämääräisen näköisiä aterioita, jotka hyvin usein kärsivät myös suolan ja pippurin puutteesta.
En nyt tarkoita, että kouluissa ja päiväkodeissa tulisi tarjoilla gurmé-aterioita. Tarkoitan sitä, että heille tulisi tarjota kunnollisia aterioita. Ei maksaisi varmaan montaa kymmentä senttiä enempää per oppilas tarjota hieman useammin kunnollista salaattia ja lisätä ruokaan hieman enemmän pippuria ja suolaa?
Minusta olisi hyvin tärkeää opettaa lapset näkemään ja kokemaan, että salaatti voi olla hyvää ja muutakin kuin kuivaa ja kitkerää kaalia. Silloin heille jäisi positiivinen mielikuva terveellisistä vaihtoehdoista ja silloin terveellisyys olisi heille luontainen vaihtoehto. Jos rasvainen kebab tai hampurilainen ja pizza maistuvat paremmilta kuin salaatit lapsuudessa, niin miksi vaivautua. Sana "terveellisyys" liitetään heti vahvimpiin muistoihin ja siitä tulee kitkerän kaalin maku suuhun. Ei kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti